Spaties en Enters zichtbaar maken

Nvu, Kompozer en Bluegriffon zijn open source (WYSIWYG) programma's waarmee je een website kunt maken en onderhouden (vergelijkbaar met FrontPage / Dreamweaver).
cees12
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 April 2015, 17:51
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0

Spaties en Enters zichtbaar maken

Berichtdoor cees12 » 11 April 2015, 18:00

Ik gebruik Kompozer voor een stamboom-website (http://www.grol.net) en met veel succes!
Hiervoor gebruik ik veel tabellen. Soms is het uitlijnen of breedte-wijzigen van tabellen lastig of onmogelijk. Bij "Tabel-eigenschappen" kun je bv de breedte kleiner maken, maar dat heeft soms helemaal geen effect. Misschien heb ik ergens (te veel) spaties of Enters gezet. Is er een mogelijkheid om in Kompozer deze spaties of Enters zichtbaar te maken (zoals dat in Word mogelijk is)? Dank voor de gouden tip!

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11180
Lid geworden op: 19 September 2003, 5:09
Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 6_1_6 like Mac OS X) AppleWebKit/536.26 (KHTML, like Gecko) Version/6.0 Mobile/10B500 Safari/8536.25

Re: Spaties en Enters zichtbaar maken

Berichtdoor nirwana » 11 April 2015, 21:30

Ik denk dat Kompozer een dergelijke functie niet heeft.

Kun je een pagina van jouw website aangeven waar je bijvoorbeeld problemen hebt met de uitlijning?
Dan kunnen we de code van die pagina eens bekijken op zoek naar een teveel aan spaties.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over GIMP, Mozilla, OpenOffice.org / LibreOffice, opensource en Windows 10 ]

cees12
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 April 2015, 17:51
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0

Re: Spaties en Enters zichtbaar maken

Berichtdoor cees12 » 11 April 2015, 22:29

Bedankt, Martijn!
Kijk bv eens bij "Foto van de Week"-pagina. De tabel is veel te breed, maar krijg ik niet smaller...

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11180
Lid geworden op: 19 September 2003, 5:09
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0

Re: Spaties en Enters zichtbaar maken

Berichtdoor nirwana » 12 April 2015, 22:09

Cees,

Laat ik beginnen met te zeggen dat ik verwacht dat deze pagina geen tabel nodig heeft.
Als je het handig vindt dan kun je nog eens een tabel gebruiken om enkele foto's naast elkaar te zetten, maar ook dat zou niet nodig moeten zijn.

De basis van de pagina zijn vooral steeds nieuwe alinea's.

Overigens zie ik ook wel waarom die pagina nu te breed is. Enkele voorbeelden:

Code: Selecteer alles

<table style="width: 1069px; height: 124px;">
maakt een tabel met 1069 pixels breed. Dat komt dan naast het menu aan de linkerkant en daarmee valt er wel een gedeelte van mijn beeldscherm af. Mijn beeldscherm heeft nu een resolutie van 1280 pixels breed.

Waarschijnlijk is het vooral deze instructie die roet in het eten gooit:

Code: Selecteer alles

<table style="height: 25885px; width: 1276px; margin-left: auto; text-align: left; margin-right: auto;">
die is namelijk al 1276 pixels breed.

Dan kom ik bij "vechten voor de paus" nog het volgende tegen:

Code: Selecteer alles

<tr>
      <td colspan="3" rowspan="1" style="vertical-align: top; text-align: center;"><img style="width: 578px; height: 796px;" src="http://www.grol.net/foto/zouaven_klein.jpg" alt="Cornelis Grol - 1845 - 1886" align="middle"></td>
      <td colspan="2" rowspan="1" style="vertical-align: top; width: 1000px;">
Dat betekent dat dit een tabel is met 2 cellen naast elkaar. De linkercel bevat een afbeelding die 578 pixels breed is. De rechtercel is ingesteld op 1000 pixels breed. Tel je die bij elkaar op, dan kom je uit op 1578 pixels in de breedte.

Dan zit er nog ergens een div van 1280 pixels breed:

Code: Selecteer alles

 <div style="text-align: center; margin-left: 33px; width: 1280px;"><span style=""><span style="font-weight: bold;">37. FOTO
VAN DE WEEK </span>&#8211; 8 januari 2015</span></div>

Dat zijn zo wel de breedste elementen op de pagina.
Maar zoals gezegd zou ik de pagina wel opnieuw willen opzetten, maar dan zonder gebruik van tabellen.
Al was het maar als soort voorbeeld om aan te geven hoe het ook zou kunnen...
Lijkt dat jou wat ?
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over GIMP, Mozilla, OpenOffice.org / LibreOffice, opensource en Windows 10 ]

cees12
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 April 2015, 17:51
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0

Re: Spaties en Enters zichtbaar maken

Berichtdoor cees12 » 13 April 2015, 10:37

Heel erg bedankt, Martijn, dat je zoveel tijd en moeite steekt in mijn probleem.
Ik begrijp dat een tabel in deze pagina eigenlijk onnodig is, maar ik heb er toch voor gekozen omdat tekst links of rechts van een foto, zonder tabel, niet mogelijk is. Ik weet de werkwijze: (pop up Afbeeldingseigenschappen, tab Vormgeving, tekst uitlijnen), maar dan wordt slecht één regel rechts naast de foto geplaatst; de rest van het verhaal eronder. En tekst (een verhaal) links van de foto is helemaal onmogelijk. Bij gebruik van een tabel is dat opgelost: foto in een cel en tekst in een andere cel. Een ander probleem is dat de rand rondom de foto (om de tekst niet direct aan de foto te plakken), zwart (als een rouwrand) wordt uitgevoerd: niet mooi....

Vervolgens heb ik de 2 cellen bekeken van het item "vechten voor de paus": (het item met de grootste tabel-breedte) de foto-cel is 619 pixels. Ik heb de foto verkleind en het aantal px gewijzigd in 500 px (via Celeigenschappen) en... nu wordt het plotseling 638 pixels!
De tekst-cel ernaast is 669 px, die heb ik gewijzigd in ook 500 px en (je raadt het al...) het blijft 669 px.

(Ik heb deze wijzigen niet op internet gezet, maar in Kompozer, dus offline uitgevoerd)

Ik ben erg benieuwd wat ik hier fout doe!!

bedankt,

Cees

Gebruikersavatar
nirwana
Beheerder
Berichten: 11180
Lid geworden op: 19 September 2003, 5:09
Mozilla/5.0 (iPhone; CPU iPhone OS 6_1_6 like Mac OS X) AppleWebKit/536.26 (KHTML, like Gecko) Version/6.0 Mobile/10B500 Safari/8536.25

Re: Spaties en Enters zichtbaar maken

Berichtdoor nirwana » 13 April 2015, 21:12

Cees,

Je hebt van deze pagina nu 1 grote tabel gemaakt, met een nieuwe rij voor elk item.

Dat betekent ook dat al die cellen elkaar mogelijk beinvloeden.
Uiteindelijk moeten alle cellen op elkaar aansluiten. Daarin kun je wel wat smokkelen door cellen samen te voegen (rowspan + colspan), maar vroeg of laat krijg je daar last van.

Volgens mij is dat nu ook hier aan de hand. Als je de ene cel x breed maakt, dan moet de cel daarnaast automatisch y breed worden, want het geheel moet totaal z breed worden.

Ik denk dat het al scheelt als elk item zijn eigen tabel zou krijgen.

Ook denk ik dat het met de uitlijning links of rechts die jij beschrijft wel moet lukken.
Al moet ik wel eerlijk bekennen dat ik vaak denk vanuit de mogelijkheden van Html en niet direct die van een hulpmiddel als Kompozer. Maar ik ben mij ook bewust van het feit dat niet iedereen vloeiend Html spreekt, dus dat er zeker behoefte is aan Kompozer.
Met vriendelijke groet,

Martijn
[ Mede-oprichter + webmaster MozBrowser | beheerder Startpagina's over GIMP, Mozilla, OpenOffice.org / LibreOffice, opensource en Windows 10 ]

cees12
Berichten: 8
Lid geworden op: 11 April 2015, 17:51
Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64; rv:37.0) Gecko/20100101 Firefox/37.0

Re: Spaties en Enters zichtbaar maken

Berichtdoor cees12 » 14 April 2015, 13:18

Bedankt voor je reactie. je hebt helemaal gelijk: de enorme tabel is bijna niet meer te hanteren; ik heb eea daarom gewijzigd in kleinere tabellen en nu zit alles OK. (Ik bemerkte dat een van de problemen was een tabel in een tabel...!).
De pagina zonder tabel maken is niet mogelijk, omdat tekst niet rechts of links naast een foto kan; de pop-up geeft dat wel aan maar, maar je krijgt dan alleen de 1e regel naast de foto, de rest eronder. heel vreemd, maar via tabellen kan ik toch verder.
Cees.


Terug naar “Nvu/Kompozer/Bluegriffon”