• Recente berichten
  Reacties
  Weergaves
  Laatste bericht

 • Nieuws over Mozilla en vrije software

Bekijk laatste bericht Linux nieuwtjes


Deze week een aantal opvallende nieuwtjes uit Linuxland.

Steam on Linux
Goed nieuws voor de gamers op Linux, immers spellenproducent Valve heeft zijn Steamclient beschikbaar gemaakt voor Linux. Steam draaide uiteraard op Windows en ook op Apple, maar na de frustratie over het gesloten ecosysteem op Windows 8 heeft men daar besloten om Steam voor Linux geschikt te maken. Dat betekent dat je die spellen nu niet meer via Wine hoeft te draaien (waar het in de regel toch net even trager werkt). Het argument dat je Windows nodig hebt om te kunnen gamen gaat dus niet meer op.

Ubuntu op de Nexus
Voor de liefhebbers komt er volgende week een Ubuntu-touch versie (speciaal voor ontwikkelaars!) voor Nexus smartphones. Op die manier hoopt Canonical ontwikkelaars te interesseren voor het maken van apps voor dit platform. Later zullen er nog versies volgen voor andere smartphones en uiteindelijk zelfs voor tv's, zo is op Slashdot te lezen.
Na Firefox OS is er nu dus nog een opensource OS in de race voor de gunst van de klanten.

LinuxQuestions.org jaaroverzicht 2012
Zoals ieder jaar was er ook dit keer weer het jaaroverzicht van LinuxQuestions.org betreffende de favoriete software van de Linuxgebruikers.
Enkele opvallende uitkomsten:

  Desktopmanager
  Met vlag en wimpel wint KDE dit keer. Meestal een nek-aan-nek race met Gnome, maar dat ziet er dit jaar toch even anders uit. Op nr. 2 staat nl. XFCE en Gnome-shell pas op nr. 3, terwijl Unity slechts op 7(!) staat. De nieuwe Gnome is dan ook het onderwerp van nogal wat kritiek, niet in de laatste plaats van Linus Torvalds. Ook Unity, wat standaard op Ubuntu staat, kan maar weinigen bekoren.


  Kantoorpakket
  De trend was vorig jaar al ingezet, maar overweldigende favoriet (85%) is LibreOffice. De fork van OpenOffice.org is daarmee zijn voorganger ver voorbijgestreefd, dat bij nog geen 10% van de Linuxgebruikers nog geïnstalleerd staat. Dat was enkele jaren geleden wel anders...


  Browser van het jaar
  Werd vorig jaar nog gevreesd voor de -sinds jaar en dag- koppositie van Firefox door de stormachtige opkomst van Chrome/Chromium, dit jaar ziet de toekomst voor Firefox er weer wat zonniger uit, immers ruim 52% van de Linuxgebruikers kiest op de eerste plaats voor Firefox, terwijl Chrome en Chromium tezamen 29% scoren. En daarmee lijkt het tij enigszins gekeerd. Opera (dat deze week ook in het nieuws was omdat de Noorse browserbakker zijn eigen renderengine Presto aan de wilgen hangt en WebKit gaat gebruiken) komt op 8%.


  Desktop distributie van het jaar
  Na 8 jaar is de hegemonie van Ubuntu doorbroken ten faveure van .... oudgediende Slackware!
  Ubuntu staat nu op twee, nog maar net voor Mint. Ongetwijfeld is het veel bediscussieerde Unity hier -mede- debet aan.
  Uiteraard kun je Gnome 3 instellen als default desktopmanager, maar zoals eerder al gezegd, ook daar maak je weinig vrienden mee. KDE is natuurlijk ook een optie, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat Kubuntu (de KDE-variant) ook geen potten breekt -en nooit gedaan heeft. Het is te hopen dat Ubuntu op touchscreens beter gaat scoren. Dat is wel enigszins te verwachten, immers Unity lijkt daar helemaal op toegespitst.
  Slackware (dé KDE-distro) op één dus. Ubuntu op twee en Mint op drie.


Wie het volledige overzicht in taartdiagramvorm wil zien, kan terecht op LinuxQuestions.org, wil je de volledige topics lezen, plus de exacte cijfers, dan moet je daar zijn.

Weergaves: 2591  •  Reacties: 3  •  Schrijf een reactie [ Terug ]
 •  Forumstijl


 •  Zoeken
 • Uitgebreid zoeken


 •  Firefox 57 Quantum
 • Klik op de afbeelding hieronder om Firefox 57 te downloaden en zelf te proberen:
  Afbeelding

 •  Statistieken
 • Aantallen
  Totaal berichten 135835
  Totaal onderwerpen 21641
  Totaal Aankondigingen: 1
  Totaal Stickies: 20
  Totaal Bijlagen: 924

  Onderwerpen per dag: 4
  Berichten per dag: 26
  Gebruikers per dag: 2
  Onderwerpen per gebruiker: 2
  Berichten per gebruiker: 15
  Berichten per onderwerp: 6

  Totaal leden 9293
  Onze nieuwste lid ronysailor

 •  Het team
 • Beheerders
  nirwana

  Moderators
  adri
  Mad Maks
  moZes


 •  @MozillaNL